• 8Blogoverzicht
Verkoper, keukens, keukenverkoper, verkoopgesprek, tips keuken, keukenwinkel

6 Tips voor het inrichten van een compacte keuken

Wanneer je niet al te veel ruimte in je keuken hebt kan het uitdagend zijn om deze goed in te richten. In deze blog geven we je 6 tips hoe je een compacte keuken zo efficiënt mogelijk kunt inrichten.

Benut alle ruimte

In een kleine keuken is het belangrijk om elke centimeter te benutten. Maak gebruik van verticale ruimte door wandplanken of hoge kasten te installeren. Bovenkasten zijn ideaal in een kleine keuken, omdat ze voor extra opbergruimte zorgen. Hoge muren? Gebruik dan extra hoge bovenkasten van bijvoorbeeld 90 centimeter (deze zijn bij verschillende leveranciers te verkrijgen, bijvoorbeeld: ). Door de ruimte in de hoogte goed te benutten, houd je meer ruimte over voor je werkblad.

Kies voor compacte apparatuur

Grote keukenapparaten kunnen veel waardevolle ruimte in beslag nemen. Overweeg daarom om te investeren in compacte versies van apparaten zoals een koelkast, vaatwasser en bakoven combi. Denk ook aan een kookplaats met ingebouwde afzuiging (kijk bijvoorbeeld hier op de site van Bora). Hierdoor hoeft er geen plaats gemaakt te worden voor een afzuigkap en kun je deze ruimte weer gebruiken voor een extra kast of plank. Tegenwoordig zijn er veel modellen op de markt die speciaal zijn ontworpen voor kleine keukens, zonder dat dit ten koste gaat van de functionaliteit.  

Creëer voldoende werkruimte

Een van de grootste uitdagingen in een kleine keuken is het hebben van voldoende werkruimte. Dit creëer je door bijvoorbeeld een kleinere kookplaat en een wat kleinere spoelbak (44×44) te kiezen waardoor er meer ruimte ontstaat. Maximaliseer die ruimte zo veel mogelijk zodat je een goede werkruimte creëert. 

“Door een kookplaat met ingebouwde afzuiging te kiezen bespaar je de ruimte waar normaal de afzuigkap zit”

Optimaliseer de opbergruimte

Efficiënte opbergruimte is essentieel in een kleine keuken. Maak gebruik van lades met ingebouwde scheidingswanden om je keukengerei georganiseerd te houden. Gebruik stapelbare opbergbakken of manden om kleine items op te bergen en te voorkomen dat ze rommelig worden. Tijdens een adviesgesprek wordt er goed geïnventariseerd wat handig is en goed bij je past. Kook je bijvoorbeeld veel? Dan is het handig om voor lades te kiezen waar veel pannen in opgeborgen kunnen worden.

Verlicht de ruimte goed

Goede verlichting kan wonderen doen in een kleine keuken. Gebruik heldere verlichting onder de kasten om het aanrecht goed te verlichten. Overweeg ook het gebruik van spiegels of glanzende oppervlakken om natuurlijk licht te reflecteren en de ruimte groter te laten lijken.

Gebruik lichte kleuren

In een kleine keuken is het gebruik van lichte en neutrale kleuren erg aan te raden, omdat deze het ruimtelijk effect bevorderen. Tip: wanneer je lichte kleuren vervolgens combineert met een donkerdere vloer voelt je keuken nog ruimtelijker aan!

Conclusie:

Door de bovenruimte zo goed mogelijk te benutten en compacte apparatuur te kiezen creëer je ruimte. Door goed naar je wensen en levensstijl te kijken kun je een efficiënte indeling realiseren in een kleine keuken. Het optimaliseren van de opbergruimte en het creëren van voldoende werkruimte zijn cruciaal voor een goed functionerende keuken. Daarnaast kan het gebruik van goede verlichting en lichte kleuren de ruimte groter doen lijken. Met deze 6 tips kun je jouw compacte keuken zo efficiënt mogelijk inrichten, zodat je optimaal kunt genieten van koken en werken in deze ruimte, ondanks de beperkte afmetingen.

Liever persoonlijk advies? Kom langs in onze showroom en bekijk zelf alle mogelijkheden of maak hier direct een afspraak!