• 8Blogoverzicht
Keuken, keukenwinkel, trends keukens, keukentrends

Keukentrends van 2023

1. Gebruik duurzaam apparatuur

Laten we bij het begin beginnen: het selecteren van de juiste apparatuur voor je keuken. Het is de moeite waard om te investeren in een kookplaat, oven, koelkast en andere apparaten met een hoog energie-efficiëntieniveau. Kijk bijvoorbeeld naar apparaten met het Energy Star-label. Deze apparaten verbruiken minder energie, waardoor je kunt besparen op energiekosten en tegelijkertijd de CO2-uitstoot vermindert.

Een Quooker geeft bijvoorbeeld direct kokend water waardoor je geen water hoeft te koken op het fornuis. Ook krijg je precies de hoeveelheid water die je nodig hebt. Dit in tegenstelling tot een waterkoker, waarbij je vaak meer water kookt dan nodig is. Bovendien kan het gebeuren dat je het water in de waterkoker vergeet, waardoor je het later opnieuw moet koken. Dit resulteert in onnodig energieverbruik, wat zonde is.

2. Gebruikt milieuvriendelijke materialen

Door te kiezen voor duurzame materialen in je keuken, zet je al een grote stap richting een milieuvriendelijke keuken. Denk bijvoorbeeld aan een werkblad van graniet of composiet. Graniet is een natuurlijk materiaal dat recyclebaar is en bovendien zeer duurzaam en lang meegaat. Composiet werkbladen bestaan vaak uit gerecycled materiaal en zijn erg stevig, waardoor je een duurzame keuken creëert. Het enige nadeel van composiet is dat het niet opnieuw recyclebaar is.

Bij het kiezen van materiaal voor de keukenfronten is het belangrijk om te kiezen voor een materiaal dat lang meegaat, zelfs als het niet recyclebaar is. Hoewel hout niet altijd een duurzame keuze is, kun je wel kijken naar het FSC-keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat het hout voor de keuken afkomstig is van duurzaam beheerde bossen, volgens wereldwijde standaarden voor verantwoord bosbeheer.

Daarnaast is het aan te raden om, wanneer dit mogelijk is, te kiezen voor standaardmaten. Dit maakt het gebruik van geprefabriceerde producten gemakkelijker en zorgt voor minder afval tijdens de productie van je duurzame keuken. Een extra voordeel is dat standaardmaten vaak ook nog eens voordeliger zijn.

 

“Quooker kranen zijn een geweldige manier om te besparen.”

3. Bespaar energie tijdens het koken

Door zelf bewuster in de keuken te staan kun je ook een stuk duurzamer koken. Gebruik bijvoorbeeld minder water tijdens het koken en houd de deksel op de pan. Ontdooi producten de avond ervoor in de koelkast in plaats van ze snel in de magnetron te ontdooien. Scheid voedselresten van ander afval en gooi ze weg in composteerbare GFT-zakken.

4. Gebruik een energiezuinige vaatwasser

Gebruik een energiezuinige vaatwasser om energie en kosten te besparen. Met de AirDry-technology opent de deur van de vaatwasser automatisch 10 centimeter waardoor de vaat op een natuurlijke wijze wordt gedroogd. De zuinigste vaatwassers hebben energielabel A. Dat scheelt minimaal €835,00 over een gemiddelde levensduur van 12 jaar ten opzichte van een vaatwasser met een laag energielabel.

5. Gebruik een energiezuinige koelkast en vriezer combinatie.

Deze sluiten automatisch zelf de deuren wanneer je deze per ongeluk vergeet te sluiten. De luchtvochtigheid in de koelkast wordt optimaal gehouden, waardoor er 60% minder massaverlies is en de ingrediënten goed blijven. Zo behoud je vitamines en beperk je voedselverspilling!

Liever persoonlijk advies? Kom langs in onze showroom en bekijk zelf alle mogelijkheden of maak hier direct een afspraak!